Strategier i Yatzy

yatzy11Hvilken strategi du skal velge når det gjelder Yatzy, avhenger først og fremst av hva du ønsker å oppnå. Her har du i utgangspunktet to valgmuligheter. 1: At du forsøker å oppnå en personlig toppscore som slår dine tidligere poengsummer. 2: At du forsøker å oppnå høyest mulig poengsum i gjeldene spill.

Gjør ditt valg før spillet begynn – og jobb mot målet

Dersom du går for den absolutte toppscore lønner det seg å fokusere på å optimere sjansene for å få Yatzy. Om du kaster tre firere og to toere er det viktig å ikke sette kursen mot å få hus, men at du beholder firerne og kastet videre. Om du derimot forsøker å få mest mulig ut av det pågående spillet, da bør du sette innsatsen på hus. Enkelte ganger kan de nesten trille frem på rekke og rad, mens i andre tilfeller kan det se ut til at kombinasjonen aldri skal dukke opp. Når det gjelder straight så er den den aller beste huskeregelen at man forsøker å gjøre dem unna så tidlig som mulig i spillet. Den stigende og ordnede rekkefølgen kan virke uendelig vanskelig å oppnå om du ikke ser på mulighetene for å få den før sent i spillet. Se alltid etter tre terninger med stigende rekkefølge på første kast og forsøk å trille inn de to (eller eventuelt det ene) manglende sifferet. Om du får tre på rad på første kast er du alltid litt lengre på veien mot å oppnå stor eller liten straight.

Sørg for å få med deg bonusene

yatzy12Over streken er det viktig å være bevisst på hvordan du ligger an i forhold til å få bonus. Passe på at du vet hvor mange du har av hvert tall. Om det faller seg slik at du plutselig får en for lite på en av dem må du forsøke å kompensere ved å få en ekstra av de andre. I utgangspunktet skal det være minimum tre av hver for å få 63 som kvalifiserer til bonusen på 50 ekstra poeng. Kaster du for eksempel en firer for lite, og bare har to, må du prøve å få en femmer eller sekser ekstra, eller eventuelt en toer og en treer ekstra. Samtidig er det viktig å tenke på at om man spiller fritt og kan velge selv hvor man skal sette poengene, bør alltid tallene over linjen sikres først. Rent bortsett fra om man får Yatzy, selvfølgelig.

Men, da skal det også nevnes at Yatzy med høyeste antall øyne på terningen, altså seksere også kan være smart å sette over linjen fremfor på Yatzy. En slik poengsum er mer eller mindre en garanti for at du får bonusen der oppe og inkludert poengene for fem seksere så blir dette totalt mer enn bonusen du får ved Yatzy som bare er 50 alene.

Skap distraksjoner for dine medspillere – eller ikke

Ellers har du jo alltid mulighet til å benytte deg av distraksjon, ved å avlede motspillerne dine slik at de ikke tar vare på de riktige terningene. Det er nok ikke den optimale løsningen om du ønsker å bevare husfreden, så det er kanskje like greit å la det bli med tanken. Det er nå til syvende og sist best å vinne gjennom ærlig spill. Det er selvfølgelig fullt mulig å spille Yatzy uten å ta i bruk noen form for strategi også, rett og slett bare spille på hell og lykke. Enkelte velger å blåse på terningene før hvert kast som en slags strategi for ekstra flaks. Andre igjen kan ha en egen vri på håndleddet når de kaster, eller si ”kom an” eller kanskje gjenta tallet de ønsker skal vise seg. Enkelte ganger har det effekt, eller kanskje man skal si at enkelte ganger så slår tilfeldighetene til, men det artigste med Yatzy er nå likevel ikke kun å vinne. Det er jo i bunn og grunn selve spillingen som er det morsomste.