Historien om Yatzy

yatzy2Yatzy er et terningspill som har blitt distribuert og solgt siden tidlig på 1940-tallet. Spillet i seg selv er en videreutviklet variant av spillet Yacht som kan dateres tilbake til 1938. Dette spillet ble etter sigende oppfunnet av et kanadisk par som spilte terningspill på yachten sin som de kalte ”the yacht game”. De spurte entreprenøren Edwin S. Lowe om han kunne være snill å produsere opp noen sett av spillet som de kunne gi til vennene sine. Edwin øynet nå en sjanse til å både markedsføre og senere selge spillet. Han kjøpte dermed rettighetene til spillet i bytte mot 1000 gavesettsett.

I 1956 registrerte han Yahtzee som et eget varemerke, og firmaet til Lowe solgte spillet fra 1956 til 1973. Ifølge Lowe selv var ikke spillet spesielt populært til å begynne med. Dette fordi det var svært vanskelig å få plass til reglene i en avisreklame. Etterhvert kom han opp med ideen om å arrangere egne Yatzy-fester, hvor folk kunne prøve spillet og se hvordan det var. Idéen var suksessfull, og populariteten økte betraktelig. Mellom 1956 og 1961 ble reklameslagordet for Yatzy endret fra: ”Spillet Som Får Deg Til Å Tenke Mens Du Har Det Gøy” til ”Det Morsomme Spillet Som Gjør Det Gøy Å Tenke”.

yatzy3I 1973 ble firmaet til Lowe kjøpt opp av Milton Bradley, og rettighetene til Yatzy ble overført til den nye eieren. Det ble solgt over 40 millioner spill mens Lowe var ansvarlig, og ifølge den nåværende eieren, Hasbro, selges det i dag 50 millioner eksemplarer hvert eneste år. Med tiden har Yatzy-logoen endret seg flere ganger. Den originale logoen forble faktisk uforandret under hele perioden Lowe var ansvarlig for produksjon og salg av Yatzy. Dette kan ha vært et strategisk valg, da en endring i spillets logo kunne ført til at folk mistet koblingen de hadde bygd mellom spillet og logoen. Tidlig i forløpet kan dette ha vært en for stor risiko å ta.

Etter 1973 har den derimot endret seg flere ganger. Logoen kan du se på poengarkene og selve spill-boksen. Selv om Yatzy øyensynlig så dagens lys på midten av 1900-tallet, så er derimot ikke terningspill et fenomen av nyere dato. Et av de aller eldste terningspillene vi kjenner til i dag ble oppdaget i et gravkammer fra Mesopotamia. Dette terningspillet er senere blitt datert til 2400 fvt. Det er med andre ord nesten fem tusen år gammelt.