Forskjellige typer Yatzy

Å si at Yatzy er et populært spill er en underdrivelse, og hvert år selges det mer enn 50 millioner Yatzy-spill verden over. Dette terningspillet er like enkelt som det er genialt, og spillets enorme popularitet skylles i stor grad at det kan spilles på tvers av generasjoner. Dette gjør Yatzy til en klassiker på hytta, i båten og i familiesammenkomster.

Klassisk Yatzy spilles med fem terninger. Den som har flest poeng når spillet er over, vinner. Målet er å oppnå 15 forskjellige terningskombinasjoner. Du får poeng for disse; tilsvarende antall øyer på terningene som utgjør kombinasjonen. I hver runde har du tre forsøk på å oppnå en poenggivende kombinasjon.

I tillegg til den klassiske Yatzyen finnes det også noen spennende variasjoner.

Tvungen Yatzy

I motsetning til vanlig Yatzy må man i tvungen spille seg gjennom spillearket fra øverst til nederst. Det vil si at man starter på enerne, og avslutter med Yatzy. Dette gjør naturlig nok spillet litt vanskeligere, og man vil også oppleve å få en raskere og mer actionfylt omgang Yatzy enn når man spiller fritt.

Reglene for tvunget Yatzy er de samme som i vanlig Yatzy, men de aller fleste velger å senke bonuskravet fra 63 til 42 poeng. Altså i snitt to av hvert tall over streken, i stedet for normalt tre av hver. Både i vanlig Yatzy og i tvungen er maksimal poengsum, med bonus 374 poeng.

Maxi-Yatzy

YahtzeeMaxi-Yatzy spilles med seks terninger, og antall kombinasjonen øker derfor fra 15 til 20. I grove trekk er reglene de samme som i alminnelig Yatzy, men det finnes noen variasjoner. I Maxi-Yatzy er vanlig å tillate at spillerne tar vare på ubrukte kast, for å benytte seg av dem senere i spillet. Det er også vanlig å øke bonuskravet fra 63 til 84 poeng, altså fire av hver.

I Maxi-Yatzy finnes det fem helt unike kombinasjoner:

Tre par: Tre ganger ett par. Alle parene må ha forskjellig valør.

Fem like: Fem like terninger (denne kombinasjonen finnes selvfølgelig også i vanlig Yatzy, men kalles da Yatzy og gir 50 poeng. I Maxi-Yatzy må man ha seks like terninger for å få Yatzy)

Full straight: Tallene 1-2-3-4-5-6

Hytte og hus: Hytte er det samme som hus i vanlig Yatzy, altså ett par pluss tre like. Hus i Maxi-Yatzy er tre like pluss tre like.

Tårn: Ett par pluss fire like.

Den maksimale skåren i Maxi-Yatzy er på hele 649 poeng.